Het is aan ons

Het is aan ons

Wees onzekerheidsvaardig vanuit een kunstenaarsmindset

Vorig jaar, middenin de coronacrisis, kwam het boek Het is aan ons van Merlijn Twaalfhoven uit. Twaalfhoven is componist. Zelf heeft hij nooit goed stil kunnen zitten in een concertzaal en als hij is afgestudeerd aan het conservatorium is hij dan ook niet geneigd om zich op concertmuziek te richten. Liever trekt hij de wereld in om samen met anderen muziek in te zetten om vrede te brengen. In zijn boek vertelt hij over zijn reizen naar Israël, Cyprus, Bosnië en de grens van Syrië. Muziek brengt mensen van verschillende zijden weer samen. Twaalfhoven ziet muziek als iets dat tussenruimte kan bieden: “een plek waar niet alles strak georganiseerd en voorgekookt is, waar ideeën, ervaringen mogen ontluiken en je mag proeven en ruiken aan nieuwe mogelijkheden en waar je elkaar kunt ontmoeten.”

Op zoek naar traagte

In het boek introduceert hij de term onzekerheidsvaardigheid. Niet alles is rationeel, via logica of een goede theorie te regelen. Toch zoeken we allemaal naar houvast. Maar controle is niet mogelijk als we een basis willen leggen van vertrouwen, ontzag en verbintenis. Om daarmee om te gaan, zullen we onzekerheidsvaardig moeten worden, schrijft Twaalfhoven. Daar is een ‘kunstenaarsmindset’ voor nodig. Een kunstenaar gaat op zoek naar de traagte, waardoor hij kan zien wat anderen ontgaat. Dan is er aandacht voor verwondering en schoonheid, zowel voor de binnenwereld als voor de buitenwereld. Er ontstaat ruimte voor verbeelding en tijd om te spelen en te experimenteren. Als je je zo beweegt, raak je vertrouwd met onvoorspelbaarheden en leer je daarin navigeren.

KernTalenten en onzekerheidsvaardigheden

In de KernTalentenverslagen die ik maak voor mijn cliënten refereer ik vaak aan onzekerheidsvaardigheden. Voor jongeren die moeite hebben met het zoeken naar een passende opleiding om duidelijk te maken dat onze wereld er over tien jaar heel anders uit kan zien. Dit betekent dat vooral onzekerheidsvaardigheden belangrijk zijn. Die vaardigheden vinden ze terug in alle vormen van creativiteit: Mentale, Esthetische en Nuttige creativiteit, maar ook in de KernTalenten Flexibiliteit en Initiatief nemen.

In mijn advies aan (avontuurlijke) jongeren opper ik regelmatig de suggestie om niet meteen te gaan studeren, maar om eerst een jaar te gaan reizen of te werken op plekken waarnaar ze nieuwsgierig naar zijn. Om veel verschillende ervaringen op te doen, zodat ze kunnen ondekken hoe het werkt, die onzekerheidsvaardigheid. Want wat doe je als je ineens met een bus strandt bovenop een berg in Centraal Azië? Ja, dat weet je pas als het je overkomt. Dan pas kun je echt ontdekken over welke onzekerheidsvaardigheden je beschikt.

Schud de kunstenaar in jezelf wakker

Twaalfhoven roept op om de kunstenaar in onszelf wakker te schudden. Hij is ervan overtuigd dat alleen mensen die onzekerheidsvaardig durven zijn vaste structuren kunnen doorbreken. En dat is hard nodig, vindt hij. Die structuren moeten plaatsmaken voor creativiteit, nieuwsgierigheid en spel. Met een onzekere toekomst voor de boeg, moeten we wel onzekerheidsvaardig zijn. Dat doen we samen.
Het is aan ons.

Meer weten?

Kijk op de website Onderzekerheidsvaardigheid.nu of op de website van de Turnclub. Een lesje in onzekerheidsvaardigheid vind je hier.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.