Kerntalentenanalyse

In je kindertijd ligt de sleutel voor de keuzes die je nu en in de toekomst maakt

KernTalentenanalyse

Een veelgestelde vraag aan kinderen is Wat wil je later worden? Als ik die vraag zou beantwoorden met de kennis van nu, komt er geen eenduidig antwoord. Ik ben van alles geworden – schrijver, Neerlandicus, vrolijk, programmamaker, moeder, begeleider, kerntalentenanalist, vijftig, serieus, adviseur, krang, etc. – ik val niet onder één noemer. Hoe had ik dit als kind allemaal al kunnen weten? Ik denk dat het belangrijker is te weten wíe je bent in relatie tot de wereld om je heen dan wát je wilt worden. Daarom help ik je met het uitvogelen wie je bent, wat je motiveert en welke potentie je hebt, zodat je kunt genieten van datgene wat je energie geeft in het leven. Dat doe ik met behulp van de kerntalentenanalyse.

Een kerntalentenanalyse past bij iedere levensfase: ze ondersteunt jongeren bij studiekeuze, ze helpt starters bij het kiezen van een passende baan, ze werpt een helder licht op mogelijke oorzaken van burn en bore-outklachten en geeft inzicht om op latere leeftijd een carrièreswitch te maken. De methode is een optimistisch en oordeelloos middel tot inzicht op momenten dat je vastloopt in je leven.

Een kerntalentenanalyse legt je aard, potentie en intrinsieke motivatie bloot en geeft inzicht in de bezigheden waar je energie van krijgt, zowel in studie en werk en als in samenleven. Op momenten dat je belangrijke beslissingen moet nemen, pak je je kerntalentenverslag er weer bij. Dit helpt je steeds de beste weg in slaan. Een kerntalentenanalyse kun je in verschillende fase van je leven doen.

Studiekeuze: je bent 14+ en je hebt geen flauw idee welke opleiding bij je past. Waar begin je met zoeken?

Werk zoeken: je bent twintiger en vraagt je af of de keuzes die je maakt(e) wel echt vanuit je eigen motivatie komen. Je studie is (bijna) afgerond, maar wat nu?

Carrièreswitch: Je hebt al een aardige periode (werkend) leven achter de rug, maar je hebt het gevoel dat er meer zit in werk en leven dan hoe je dat tot dan toe hebt ingevuld.

‘Ik durf zelfs te stellen dat de kerntalentanalyse de grondlegger kan worden van een nieuwe economische orde en minder jobmismatches […]’

Prof. dr. Hylke Vandenbussche, hoogleraar internationale economie KU Leuven in De Tijd, 10 augustus 2020

Hoe het werkt

De analyse

Als je ongeveer 15 jaar bent, ben je oud genoeg om een kerntalentenanalyse te ondergaan. Zo’n analyse begint met een vragenlijst die je thuis invult. Deze lijst brengt je weer terug in je kindertijd. Je zult merken dat je je weer van alles herinnert. Daarnaast ontvang je een intakeformulier en eventueel een opdracht die je thuis ter voorbereiding kunt doen.

Vervolgens maken we een afspraak voor de analyse. We beginnen met het doornemen van je vragenlijst. Aan de hand van jouw verhaal, stel ik via de methode je jerntalenten vast. Vervolgens bespreek ik die met je. Ten slotte volgt een diepte-interview.

Na ongeveer twee weken ontvang je een uitgebreid verslag.

     

Wat je krijgt

Het verslag

In het verslag vind je een uitgebreide beschrijving van jouw kerntalenten. Daarnaast wordt een groot aantal verbanden tussen de talenten toegelicht. Er staan adviezen in het verslag wat betreft burn en bore-outgevaar en aan de hand van de analyse beantwoord ik je eventuele hulpvraag.

Een kerntalentenanalyse is geen momentopname van wat je kunt, maar gaat verder dan dat. Ze gaat over jouw aard, motivatie en potentie en die zijn juist duurzaam. Daarom kun je het verslag je hele leven gebruiken, bijvoorbeeld als je voor een belangrijke keuze staat of als je merkt dat je energie weglekt. Alleen de adviezen die gekoppeld zijn aan de actuele hulpvraag zijn tijdelijk.

Als je dat wilt, koppelen we de kerntalentenanalyse aan een biografische opdracht. Lees verder over mijn persoonlijke aanpak op de pagina Loopbaanbegeleiding. 

Wat kan ik voor je doen?

Loop je vast in je werk of opleiding? Wil je een kerntalentenanalyse of een (studie)loopbaanadvies? Zie je dat je puber lijdt onder het onderwijssysteem? Zoek je een redacteur of schrijver voor artikelen, een levensverhaal of interview?  Of wil je iets anders vragen? Laat het me weten via dit formulier. Het kennismakingsgesprek is kosteloos.