Aanraders

‘De vraag van de opvoeder zou moeten zijn: waarin verschilt dit kind van mij en anderen, waarin kan en wil het zich onderscheiden, hoe kan ik het daarbij behulpzaam zijn?’

Bovenstaande quote is afkomstig uit het boekje Het geminachte kind van Guus Kuijer. Voordat Kuijer boeken schreef, was hij leerkracht in het basisonderwijs. Hij verliet het onderwijs uit frustratie. Dit boekje dat in de jaren tachtig verscheen, is wat verouderd, maar gaat al vanaf de mijn studietijd met me mee.

Naast Guus Kuijer heb ik nog een aantal andere mensen die ik om hun gedachtegoed bewonder. Een ervan is Jan Bransen die in zijn boek Gevormd of vervormd? beschrijft hoe we onderwijs ook in zouden kunnen richten. Zijn filosofische benadering is verfrissend. Het is mooi hoe hij uit het perspectief is gestapt waarin we doorgaans naar onze eigen tijd kijken.

Ooit plaatste hij een blog waarin hij met de metafoor van een roeiboot beschrijft hoe voortschrijdend inzicht werkt: we zijn met onze blik gericht op het verleden en weten niet wat de toekomst ons brengt.

Hoe stel je goede vragen?

Mijn interesse gaat sterk uit naar het levensverhaal. Ik ben ervan overtuigd dat het narratieve perspectief heel helpend en helend kan zijn in de zoektocht naar wie je bent. Om de essenties van een biografie boven water te krijgen, wil ik een expert worden in het stellen van goede vragen. De laatste boeken die ik las op dit gebied zijn:

Socrates op sneakers van Elke Wis
De biografie als medicijn, inclusief bijhorende handleiding van Susanne Kruys en Wouter Zuurbier

Het eerste boek raad ik iedereen aan die verdieping wil in de gesprekken en relaties met mensen om zich heen. De naam van het tweede boek is ook de naam van de opleiding die ik volgde gegeven door Square of Life.

Stem af op anderen maar blijf jezelf

Janet Sollie doet onderzoek naar identiteitsontwikkeling bij adolescenten. Haar artikel, Identiteitsontwikkeling bij hoogbegaafde adolescenten, geeft goed weer hoe die ontwikkeling verloopt. Het artikel is te vinden op deze pagina van Janets website. De ondertitel, Balanceren tussen jezelf zijn er erbij horen, is ongeveer gelijk aan het motto van bureau Krang: Stem af op anderen maar blijf jezelf. Haar onderzoek blijf ik dan ook zeker volgen.

Nog even over Stem af op anderen maar blijf jezelf: kijk dit mooie Britse filmpje.

Filmpje!

Op het videokanaal van bureau Krang verzamel ik filmpjes. Er is een verzameling filmpjes over mindset, faalangst en over het reptielenbrein.  Kijk de video’s hier

Het is aan ons

Componist Merlijn van Twaalfhoven schreef een boek over de kunstenaarsmindset. Over het belang van het vermogen om op een open en onbevooroordeelde manier naar de wereld te kijken. Ook introduceert hij een prachtig woord: onzekerheidsvaardigheid. Een vaardigheid waarmee je om kunt gaan met onverwachte gebeurtenissen. Als je dat goed kunt, ben je in staat echt iets te veranderen. Lees ook mijn blog over het boek, op deze site of op positievedesintegratie.nl

Podcast Hoogbegaafd

Sowieso alle docenten in Nederland zouden deze podcast van Meesterwerk moeten luisteren en hij is natuurlijk ook heel fijn voor ouders en zorgverleners. Misschien is er met die jongere van wie je dacht dat hij een stoornis had wel iets heel anders aan de hand. Alle afleveringen zijn bijzonder maar de aflevering met Dolores Leeuwin springt er voor mij uit. Hieronder een fragment van die aflevering. Als je ‘waar je goed in bent’ vervangt voor ‘waar je energie van krijgt’ klopt hij helemaal.

De hele podcast vind je hier.

Revolutie in de psychiatrie

Het artikel De revolutie in de psychiatrie is begonnen. Dit zijn de rebellen. dat Nina Polak schreef voor de Correspondent gaat over de enorme druk op de psychiatrie, de grens tussen beter en ziek en het gebrek aan geestelijk onderwijs (naar lichamelijke opvoeding) op school. Het fragment hieronder over Jim van Os viel me op, omdat ik me al langer druk maak over de waarde die we lijken te hechten in  onderwijs en kennelijk ook in de medische wetenschap aan evidence based. In mensenwerk hebben we niet veel aan dit soort wetenschap.

Het hele artikel lees of luister je hier.

Normaliteit

Over normaliteit en andere afwijkingen is een boekje van psychiater Paul Verhaeghe. Het is een beschouwing van onze omgang met afwijkingen: met een smalle norm wijk je al snel af en hulpverleners helpen ijverig mee met het diagnostiseren van jongeren.

Luister ook naar deze podcast van De Correspondent waarin Verhaeghe o.a. over dit boekje wordt geïnterviewd door Lex Bohlmeijer.

Diagnosedrift

Verhaeghe is niet de enige psychiater die zich zorgen maakt om de diagnosedrift van deze tijd. Ook Floortje Scheepers maakt zich zorgen. Die zorgen uit ze in het boek Diagnosedrift van Sanne Bloemink. Het is gebruikelijk om alvorens over te gaan op de behandeling een diagnose te stellen. Dit kan ook andersom, vindt ze. Het is belangrijk om niet te snel met stigmatiserende labels te strooien. Heel recent was Floortje Scheepers te horen in een uitzending van Brainwash. Ze vertelt hier vanuit historisch perspectief hoe de psychiatrie zich heeft ontwikkeld tot een relatief nieuwe stroming waarin het narratief weer centraal staat.

Brené Brown

Iemand die interessant is om te volgen op bijvoorbeeld LinkedIn is Brené Brown. Zoek bijvoorbeeld op de Seven Elements Of Trust. Dat is een mooi uitgangspunt in samenwerking en een goed gespreksonderwerp onder jongeren. Bovenstaande waarschuwing is van haar. Brown zegt dat we geboren zouden moeten worden met een soort waarschuwingstekst zoals op sigarettenpakjes staat. Leuk om op een rompertje te strijken 😉

Deep democracy

Het boek Deep democracy van Jitske Kramer gaat over de wijsheid van de minderheid. Als iedereen op een iemand na een plan goedkeurt, zijn we geneigd aan de argumentatie van die laatste voorbij te gaan, terwijl juist de mening van die persoon het plan nog beter kan maken. Ik gebruik de waarden van Deep democracy als een soort gedragsregels in een groep.

Wat kan ik voor je doen?

Loop je vast in je werk of opleiding? Wil je een kerntalentenanalyse of een (studie)loopbaanadvies? Zie je dat je puber lijdt onder het onderwijssysteem? Zoek je een redacteur of schrijver voor artikelen, een levensverhaal of interview?  Of wil je iets anders vragen? Laat het me weten via dit formulier. De intake is kosteloos.