Levensloopbegeleiding

Als je weet wie je bent kun je alles worden wat je wilt 

Ken jezelf

Socrates zei het al: ken jezelf. Als je als kind niet genoeg hebt kunnen ontdekken wie je bent, kan dat leiden tot keuzes in studie, werk en relaties die niet echt passend zijn. Hoe minder je als kind jezelf mag zijn, hoe langer de weg als volwassene om terug bij jezelf te komen.

In levensloopbegeleiding staat de vraag centraal of de keuzes die je maakt en hebt gemaakt wel echt bij je passen. Als je weet wie je bent, wat je motiveert, waar je energie van krijgt, kun je de wereld om je heen gemakkelijker tegemoet treden, kun je een beter onderscheid maken tussen jouw eigen verantwoordelijkheden en die van anderen.

Worden wie je bent

Neem mij…de talentbegeleidende, schrijvende en programmamakende Neerlandicus en kerntalentenanalist die  stoelen opknapt, jongeren begeleidt en trainingen geeft…

Zelf ben ik een voorbeeld van een carrièreswitcher. Nadat ik met een vaststellingsovereenkomst de Universiteit van Amsterdam had verlaten ben ik voor mezelf begonnen met bureau Krang. Omscholen kan ik het niet noemen; ik neem alles mee wat ik daarvoor ook al was. Het gaat eigenlijk meer om een andere manier van combineren en nadruk leggen op datgene wat echt het beste bij je past.

Het heeft even geduurd voordat ik mezelf kende maar nu ik een aardig beeld heb, beweeg ik me steeds gemakkelijker door deze vreemde wereld.

Je leven een andere wending geven

Levensloopbegeleiding

De levensloopbegeleiding begint met een biografie-opdracht. Je zet je opleidingen, werk en plekken waar je woonde uit op een tijdbalk. Daarna zet je belangrijke gebeurtenissen en keerpunten op de balk. Je welzijnslijn laat zien hoe je je door je leven heen hebt gevoeld. Vervolgens doen we de kerntalentenanalyse. De uitkomsten koppelen we aan je levensloop. Samen gaan we op zoek naar de antwoorden op vragen als: Wat heeft ervoor gezorgd dat je je in periode x zo goed voelde? Hoe ben je de crisis in periode y te boven gekomen? Dit geeft inzicht in jouw drijfveren, jouw kracht. Als je je bewust bent van die onderliggende krachten kun je vervolgens de stap maken om erop te vertrouwen. Je kunt leren je kerntalenten bewust in te zetten ten gunste van een energierijk leven. In het verslag dat je ontvangt zijn de kerntalentenanalyse en je biografie geïntegreerd. Daarmee is dit het uitgangspunt voor het maken van nieuwe keuzes en het plan om te komen waar je naartoe wilt. Niet alleen op gebied van werk of studie; het gaat om keuzes die ten goede komen aan jezelf op wat voor gebied dan ook.

Van integratie naar desintegratie

Positieve desintegratie

Na de integratie van de KernTalentenanalyse met je biografie is de stap naar Positieve desintegratie niet groot. Deze theorie van Kazimierz Dabrowski heeft als uitgangspunt dat crisis een kans is. In de casusbeschrijving van Lara heb ik de relatie met deze theorie in beeld gebracht. Haar casus laat zien hoe je met behulp van de zelfkennis opgedaan uit de KernTalentenanalyse gekoppeld met je biografie op weg kunt gaan naar zogenaamde autopsychotherapie: het analyseren en oplossen van dingen waar je tegenaan loopt met gebruikmaking van je persoonlijke kracht en motivatie.

Lees hier de casus van Lara: levensparadoxen en groeidynamiek

Wat kan ik voor je doen?

Loop je vast in je werk of opleiding? Wil je een kerntalentenanalyse of een (studie)loopbaanadvies? Zie je dat je puber lijdt onder het onderwijssysteem? Zoek je een redacteur of schrijver voor artikelen, een levensverhaal of interview?  Of wil je iets anders vragen? Laat het me weten via dit formulier. Het kennismakingsgesprek is kosteloos.